Menu

Potteplanter

PotteplanterPotteplanter bidrar trivsel innendørs – året rundt. De renser lufta for karbondioksid, og muntrer opp med friske blomster og blader. Men også potteplanter trenger stell og omsorg for å blomstre. Her får du de beste tipsene til velholdte og friske potteplanter.

Stell og vedlikehold av potteplanter

Potteplanter, som andre levende organismer, er følsomme for påvirkning fra omgivelsene. Noen av faktorene som spiller inn på friskhet og levetid for en potteplante er

  • Lysforhold
  • Vanning
  • Jordsmonn
  • Temperatur
  • Luftfuktighet
  • Gjødsling
  • Oppbevaring

For å oppnå optimale lysforhold, bør potteplanter stå i dagslys, gjerne i vinduet. Husk da at det er viktig å snu planten i blant, slik at planten får lys fra ulike vinkler. Da unngår man også gule blader.

Vanning er en balansekunst – mange vil kanskje la seg friste til å overkompensere for avglemt vanning. Da risikerer man at planten bli overvannet, og drukner. Derfor er det viktig å ha et fat under potten, slik at det ekstra vannet kan renne ut. Husk å vanne jevnt, og ikke i skippertak.

Etter at planten har stått en stund i potten kan det være lurt å bytte jord. Den originale jorda vil etterhvert bli næringsfattig, og det vil bli mye røtter. Dette bør gjøres tidlig på våren, når planten er i hvilefasen.

Ulike arter har ulike krav til temperatur og luftfuktighet. Her er det viktig å bli kjent med planten og dens opprinnelse, slik at man best mulig kan simulere de naturgitte forhold.

Alle planter trenger næring, så også potteplanter. Gjødselspinner- og tabletter, eller flytende gjødsel som blandes med vannet før vanning er gode alternativer.

Oppbevaring er også av betydning. Planten trives best i en egnet potte, som ikke nødvendigvis er originalpotten. Jordskifte er generelt en god anledning til å foreta en omplanting. For at planten skal få nok luft, kan det være et bra triks å putte noen leca-kuler eller klinkekuler i bunnen. Leca-kulene fungerer dessuten utmerket for drenering, og er i så måte en god teknikk for å unngå skadene ved overivrig vanning.